In totaal 45 edities, miljoenen bezoekers, honderden bands, maar er is maar één Mr. Pinkpop, Jan Smeets! Al meer dan 45 jaar is hij directeur van het festival, Pinkpop is dan ook zijn eigen dorpje, waarover hij drie dagen per jaar als een strenge burgemeester regeert. Hij zal ons meenemen in zijn Talk over uitdagingen binnen dit dorp en zal een lijn trekken naar de wereld om ons heen.

Waarom doe ik het in het Nederlands?

Ik was uitgenodigd in Turijn en ik had meself voorbereid om een presentatie te geven in het engels. Toen ik daar aankwam zat het hele publiek met een koptelefoon op voor vertalingen en had ik het dus ook in eht nederlands kunnen doen.

Ook heb ik geen zin in van Gaal syndroom. Soms heb ik het idee dat hij dat expres doet en ik vind dat ook grappig. Maar zelf wil ik dat niet.

Ik ben gewend om in de politiek, 21 jaar gedaan, een boekje te gebruiken. Daar word je na een tijdje verslaafd aan.

En de belangrijkste redden, in januari word in 70, ik vergeet 2 dingen snel op deze leeftijd: namen en cijfers. Die zijn essentieel in mijn verhaal.

*Laat een filmpje zien van pink pop*

Mijn verhaal heet Adam & Eva

Er was een prachtige creatie, de hersenen, om te denken, en het hart om de machine in gang te houden. Ze waren een ding vergeten in eht process van het maken van de mens en dat zijn de uitwerpselen. We hebben daar op deze aardbol alleen maar last van gehad.

Vroeger in de Franse tijd deden ze het in een hoekje van de kamen, en parfum erover om de geur te verbeteren.

Ik neem een sprong in de tijd en naar wat ik heb meegemaakt de afgelopen 45 jaar. In de tribune waren er toiletten en er waren 10 duizend mensen en die moesten allemaal minimaal 1 of 2 keer poepen en plassen dus deden ze het overal. En dat was na het event nog te ruiken. Je weet niet wat je ziet en ruikt als je er bij komt. Ik heb, in de afgelopen jaren, een maximum gekregen van 70 duidend festival gangers en daar waren de wc op afgesteld.

Bekijk youtube om hier een voorbeeld van te zien, dat is de uitvinding van de eeuw, je kunt alles er in terug zien.

In 1969 was poepen en plassen al een wereld probleem en het probleem werd steeds groter. Een mobile toilet was de uitvinding daarvoor maar het is best moeilijk want je moet er wel plaats voor hebben. Een van de inventieve dingen is de zogenaamde plaskruis. Daar worden de uitwerpselen in opgevangen. Soms stroomt dat over en dat is ook niet prettig. En wat nu? De beste oplossing is de plastuit.

Dat is een trechtertje tussen de benen die de uitwerpselen opvangt. Het word raar genoeg niet meer gebruikt. Dat was een oplossing maar dat idee was vroeg gestorven. Toen het een hit was had iedereen het er over, er was veel pers en veel fotograven want dat vonden ze wel spannend.

We hebben gedacht aan wat we nu gaan doen.

Een vacuüm toilet, je moet je niet verschikken want het lijkt of het opgezongen word. Het is werkelijk effectief. In 1993 liep het uit de hand en ik had geen idee waar het aan lag. We konden het poetsen niet bijhouden en hebben het maar omgeroepen. Er zijn daarna riolen aangelegd. Dat koste veel geld maar het heeft duidelijk geholpen. Het heeft perfect gewerkt en we gaan dat doorzetten tot we het perfecte festival terrein hebben.

Wat is het verhaal van mijn verhaald?

1968 begon het probleem, kunnen we nou niets bedenken, is er nou iemand die zoo inventief is die iets kan bedenken? Voor plassen is er wel eens een oplossing maar voor poep is er een moeilijke oplossing. Een mogelijke oplossing is een machine waarbij je plas om kan zetten in drinkwater en de poep als mest kunt gebruiken.

De beste oplossing zou zijn: doe je ding alvast thuis en is er niet iemand die een pilletje kan uitvinden die dat mechanisme stop kan zetten voor 3 dagen?

.

Why am I doing it in Dutch?

Firstly, I was invited to Turin, in Italy, to give an presentation. I had prepared to do the presentation in English which was quite difficult to do. When I arrived there the whole audience was wearing headphones. I promised myself to never do that again. But the most important reason is that I wil turn 70 in Januari and at this age I have a difficulty to remember two things: Names and numbers. These are both essential to my story.

*Shows a movie of Pink Pop*

The name of my story is Adam and Eva.

there was a beautiful creation, the brain, to think, and the heart, to make the mechanism work. The only thing they forgot in the process of creating the human and that is excreta we only have had problem with that on this earth.

In the past 45 years I had a festival with 10 thousand people. All of them had to go to the toilet at least 1 or 2 times a day. And therefore they all did it everywhere, example is behind the bushes. You don’t know what you see and smell when you come there. In the past few years I have had a raise in people from 10 thousand to 70 thousand people and the amount of toilets have to be adjusted to that.

In 1969 the excretion was a big problem, an increasing problem. The mobile toilet was the solution to that. But that was quite difficult because you had to have space for that. One of the new solutions was the puddle cross. A thing that would catch all of your excrete. However, this did not always work. What is next? They came up with the puddle spout. A tube in between the legs that will catch the excrete. But it is not used anymore. The moment it was a hit, there was a lot of media that thought that it was very interesting. We got a lot of publicity out of that.

Than we thought about what to do next:

A vacuum toilet was the next option. It is really effective. It is a machine that sucks all the excrete out of your body.

In 1933 it was worse and worse and I had no idea what the problem was. We could not keep up the cleaning and that is why we told the people the problem. After that we had put sewers and it worked. We will continue this until we have the perfect festival terrain.

So what is the story of my story?

1968 the problem started, can’t we think of something that can solve this problem? The next solution is to make a machine that converts the pee into drinking water and we should use the poo to fertile the land.

The best solution is to go to the toilet at home and isn’t there someone that can invent a drug that stops the excretion mechanism for 3 days?